Koffie kent een lange geschiedenis. De koffie geschiedenis begint ergens tussen 575 en 850. Men vermoedt dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meegenomen op hun reis naar Arabië. Andere koffie geschiedenis kenners menen dat de Arabische soefi’s, een mystieke islamitische sekte, de koffiezaden mee terugnamen van hun invallen uit Ethiopië. Literatuur bevestigt dat de soefi grootmeester Ali ben Omar al Shadili hiervoor verantwoordelijk was. De Arabier Al Shadili vestigde een klooster in de Jemenitische havenstad Mokka (Al Mokha), waarna hij bekend raakte met koffie en dit later meenam naar Arabië. Al snel kreeg men in de gaten dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte.

Net als over het ontstaan van koffie is er veel discussie geweest over de eerste toepassing van koffie. Men weet van geschriften van Europese ontdekkingsreizigers en botanici dat de Ethiopiërs in die tijd op rauwe koffiebonen kauwden. Ook werden de koffiebonen toen al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet gemengd. Hiervan draaide men vervolgens balletjes, die dienden als energiebron tijdens verre reizen. Ook is bekend dat er vroeger wijn werd gemaakt van het sap van koffiebessen. De wijn kreeg de naam quahwah, welke later ook werd gebruikt voor de koffiedrank zoals we die nu kennen.

Koffie werd aanvankelijk alleen gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voor de meest vreemde kwaaltjes voorgeschreven, van jicht tot nierstenen.

Tegenwoordig drinken we koffie ook tijdens een ‘eerste’ kennismaking. Wil je een kop koffie met me drinken, bel me dan op +31 (0)6 53 83 33 85 en dan maken we afspraak!